BIBIONE - MIEJSCOWA KUCHNIA![]() Kuchnia Veneto jest bardzo zróżnicowana. Swój ślad pozostawiły tu lata zmian na scenie politycznej oraz zamorskie podróże Wenecjan. Możemy delektować się np. gulaszem (często z koniny) podawanym z gnocchi (podobnymi do naszych kopytek ziemniaczanych), wszelkiego rodzaju risotto lub potrawami bardziej wykwintnymi z ryb i owoców morza. Nie zapominając oczywiście o pizzach, pastach, makaronach i kluskach :-) Do posiłku nie może zabraknąć typowych dla regionu serów. Gdy będziecie w Bibione lub okolicy - rozejrzyjcie się za serem "asiago" czy "grana padano". Polecamy!
Jeśli wybierzecie się np. na targ w Bibione (każdy wtorek, przy lunaparku) - będziecie mogli zakupić różnorodne wspaniałe szynki, np. Prosciutto di San Daniele - wyglądem przypominającą szynkę parmeńską. Koniecznie wpadnijcie też do miejscowej knajpki na tiramisu i zabajone - słynne włoskie desery. Kuchnia Veneto nie może obejść się oczywiście bez wina. Jest to jeden z najbardziej cenionych regionów winiarskich Włoch z wielką różnorodnością odmian winorośli i rodzajów win. Ich jakość gwarantują oznaczenia DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) oraz DOC (Denominazione di Origine Controllata). Znajdziemy tu tanie i smaczne wina stołowe (często można je kupić w kartonach - nie omijajcie ich w sklepie) oraz wina wyższej klasy w bardzo zróżnicowanych smakach i cenach. Wiele ciekawych informacji na temat typowych produktów z regionu Veneto znajdziemy na www.kwestiasmaku.com |
|
Uwaga: Przykładowe potrawy z regionu: Składniki:
1 kg mąki kukurydzianej 2 litry wody duża szczypta soli Sposób przygotowania: Risotto z zielonym groszkiem. Składniki: Sposób przygotowania: Gotowe risotto zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać z resztą masła i serem.
|
|
REZERWACJA NOCLEGÓW:
- apartamenty w Bibione z basenem kąpielowym - apartamenty bez basenu - hotele z wyżywieniem |