Drukuj

BIBIONE - MIEJSCOWA KUCHNIA
kuchnia_bibioneO tym, że kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych, znanych i lubianych kuchni świata - wiemy chyba wszyscy. Każdy region włoski ma własne wina, specjały, receptury i tradycje kulinarne, a do tego kultywuje swoją odrębność w tym względzie. Nie inaczej jest z regionem, w którym usytuowane jest Bibione. 
Kuchnia Veneto jest bardzo zróżnicowana. Swój ślad pozostawiły tu lata zmian na scenie politycznej oraz zamorskie podróże Wenecjan. Możemy delektować się np. gulaszem (często z koniny) podawanym z gnocchi (podobnymi do naszych kopytek ziemniaczanych), wszelkiego rodzaju risotto lub potrawami bardziej wykwintnymi z ryb i owoców morza. Nie zapominając oczywiście o pizzach, pastach, makaronach i kluskach :-) Do posiłku nie może zabraknąć typowych dla regionu serów. Gdy będziecie w Bibione lub okolicy - rozejrzyjcie się za serem "asiago" czy "grana padano". Polecamy!

Jeśli wybierzecie się np. na targ w Bibione (każdy wtorek, przy lunaparku) - będziecie mogli zakupić różnorodne wspaniałe szynki, np. Prosciutto di San Daniele - wyglądem przypominającą szynkę parmeńską.

Koniecznie wpadnijcie też do miejscowej knajpki na tiramisu i zabajone - słynne włoskie desery.
A wracając do Polski zabierzcie ze sobą włoskie oliwy, ciasteczka, sery itp.

Kuchnia Veneto nie może obejść się oczywiście bez wina. Jest to jeden z najbardziej cenionych regionów winiarskich Włoch z wielką różnorodnością odmian winorośli i rodzajów win. Ich jakość gwarantują oznaczenia DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) oraz DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Znajdziemy tu tanie i smaczne wina stołowe (często można je kupić w kartonach - nie omijajcie ich w sklepie) oraz wina wyższej klasy w bardzo zróżnicowanych smakach i cenach.

Wiele ciekawych informacji na temat typowych produktów z regionu Veneto znajdziemy na www.kwestiasmaku.com

kuchnia bibione
>>>>>> LINK DO POBRANIA

 

Uwaga:
Wypoczywając w Bibione możecie wybrać się z nami na autokarową wycieczkę do Portogruaro i Winiarni Palladin. To świetna okazja, aby zobaczyć typową włoską winnicę, spróbować lokalnych win (w ramach wycieczki jest bezpłatna degustacja) i zrobić rewelacyjne zakupy.


Przykładowe potrawy z regionu:

Polenta - potrawa sporządzana z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej.

 Składniki:
1 kg mąki kukurydzianej
2 litry wody
duża szczypta soli 

Sposób przygotowania:
W dużym garnku należy zagotować wodę z solą (1.5 litra), w innym naczyniu przygotowujemy resztę wrzącej wody. Gdy woda się zagotuje, powoli wsypujemy 3/4 mąki, ciągle mieszając (najlepiej drewnianą łyżką), aby nie przestała wrzeć a mąka się nie zbryliła. Gdy polenta zacznie gęstnieć, trzeba uważać, aby nie zrobiła się zbyt twarda. W tym celu należy szybko dodać parę łyżek gotującej się wody, którą przygotowaliśmy w drugim naczyniu. Po około pół godzinie polenta będzie gotowa. Garnek zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze około pół godziny. Jeszcze tylko wyłożyć polentę na blachę lub zmoczony blat szklany, nadajemy odpowiednią grubość i gotowe. Najlepiej smakuje grillowana.

 

Risotto z zielonym groszkiem.

Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 kg świeżego młodego groszku lub mrożonego
3/4 kostki masła
6 łyżek startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 mała cebula lub dwie szalotki
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
300g ryżu na risotto
200 ml białego wina
sól
pieprz 

Sposób przygotowania:
W garnku podgrzać bulion i pozostawić na małym ogniu. Roztopić pół kostki masła, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Na patelnię wsypać ryż i dodać wino. Gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Dodać groszek. Powoli dodawać bulion i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Gotowe risotto zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać z resztą masła i serem.
 
pit-logo sot-logo asta-logo pitm
tel. +48 32/ 206 20 27, GG: 34075796, bibione@bibione.info.pl

 

 

 

 

 

 

picasa

facebook

youtube

 

 

 

 

Kopiowanie treści (w tym tekstów, zdjęć i filmów video) bez pisemnego zezwolenia zabronione. Polityka prywatności, zastrzeżenia prawne